Omschrijving



Op de hoek van de Koningsgalerij en de Beenhouwersstraat, op loopafstand van de Grote markt en van Manneken Pis, opende in 2014 het Hotel des Galeries zijn deuren. Een boetiekhotel met geklasseerde gevels, dat aansluit bij het hart van een mondiaal historisch monument, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, die gebouwd werden in 1847.


Toevertrouwd aan interieurarchitecten Fleur Delesalle en Camille Flammarion biedt het Hotel des Galeries, een gezellig intermezzo met edele materialen en een moderne inslag aan. De 23 kamers en suites, verdeeld over vier verdiepingen, bieden elk een uniek uitzicht op de Kongsgalerij, het stadhuis, de daken van de binnenstad of op de privépatio van het hotel.


In de kamers worden parketvloer en houten binnenluiken gecombineerd met enkele stukken van grote namen uit de designwereld, waaronder Belgische ontwerpers, op maat gemaakte meubels, voorwerpen opgesnuffeld bij antiquairs van de Zavelwijk en, als decoratieve rode draad, keramiek met verschillende geometrische figuren.

De Sint-Hubertus-Galerijen



In 1847 legt koning Leopold I de eerste steen van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Architect Jean-Pierre Cluysenaar, die de leiding heeft over de werken, ontwerpt twee afzonderlijke galerijen, die van de Koningin en van de Koning, doorkruist door de Prinsengalerij. In totaal 250 meter lang volgens de telling van Baudelaire in 1864. Aan elk uiteinde van de Galerijen wordt het idee uitgewerkt van een zuilengalerij, een enorm halvemaanvormig glazen dak wordt geplaatst, appartementen op de verdieping en met marmer en koper omlijste winkels worden ingericht.


Mondaine promenade, centrum van luxe en elegantie… de Sint-Hubertusgalerijen worden al gauw de nieuwe trekpleister van de stad. Restaurants, de mooiste spektakels, de best beklante winkels worden er geopend. ’s Avonds is het een ontmoetingsplaats van het grote publiek: arbeiders in lange kiel en met pet, heren in redingote, met een bloem in het knoopsgat, en vrouwen met sjaals op het hoofd en reusachtige manden in de arm.

De Galerijen trekken kunstenaars, intellectuelen en journalisten aan. Victor Hugo en Juliette Drouet, Paul Verlaine – die in de Koninginnegalerij de revolver kocht waarmee hij op Arthur Rimbaud schoot –, de liederlijke schrijver Willy Gauthier-Willars, Paul Fort en Guillaume Apollinaire nemen hun gewoontes aan op de terrassen van de Galerijen.


De geest blijft voortleven na de oorlog, acteurs spelen vaudevilles in het theater van de Galerijen, Maurice Chevalier met strohoed en lyrische zangeressen die defileren als starlets. Een plek waar vele kunstenaars, schilders, componisten, verzamelaars en fortuinlijke anoniemen logeren. Met elk jaar meer dan 6 miljoen bezoekers hebben de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen hun oude charme behouden en maken zich met het Hôtel des Galeries op voor een nieuwe pagina in hun geschiedenis.

Locatie



Gelegen in het hart van Brussel, in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, op loopafstand van de Grote Markt en van het beroemde Manneken Pis, is het Hotel des Galeries toegankelijk via de Beenhouwersstraat 38. De ingang bevindt zich op de hoek met de Koningsgalerij. Grenzend aan luxe boetieks en de beste ambachtslieden van Brussel – lederhandel Delvaux, hoedenmaker Monsel, de Ganterie Italienne (handschoenen), de Manufacture de dentelle (Belgisch kant) -, de beste Belgische chocolatiers – Pierre Marcolini, Corné Port-Royal, Neuhaus – ligt het Hotel des Galeries in het centrum van het Brusselse leven.



Met de wagen

Het hotel is gelegen in een straat die alleen voor voetgangers toegankelijk is. U kunt uw wagen parkeren in Parking Grote Markt of Parking Schildknaap. Beide parkings zijn op slechts 5 minuten lopen van het hotel.

Airport

Brussels Airport

Er is een directe treinverbinding tussen de luchthaven en het Centraal Station van Brussel.


Luchthaven Charleroi

Er is een shuttle bus die u vanuit het Zuid Station naar de luchthaven van Charleroi vervoert.

Meer informatie hier

Taxi

10 min. vanaf het Zuidstation

25 min. vanaf de luchthaven van Zaventem

65 min. vanaf de luchthaven van Charleroi


Indien u een privé taxi transfer wenst, aarzel niet om contact met ons op te nemen bij het maken van uw hotelreservering.

Treinstation (Centraal Station)

5 min. lopen, goede verbinding met het Zuidstation (Thalys & Eurostar)

Bushalte (Arenberg)

3 min. lopen

Metro (Centraal Station)

5 min. lopen

DE INITIATOR VAN HET PROJECT, NADINE FLAMMARION



Kunstverzamelaar en ondernemer, Nadine Flammarion staat aan het hoofd van drie hotels waar ze op elegante wijze dezelfde geest van goede, delicate en eenvoudig ontvangst heeft ingeblazen: Het hotel Arvor in Parijs, ideale pied-à-terre van de bruisende wijk Saint-Georges; de vakwerkhuizen van Saint-Christophe in La Baule, ideale tussenstop voor liefhebbers van deze uitzonderlijke baai; en het Hotel des Galeries in Brussel, een parel in de koninklijke omgeving van Sint-Hubertusgalerijen.


Voor elk van deze plaatsen streeft de hotelier ernaar om de gasten een “gezinswoning” -ervaring te bieden, waar design en comfort harmonieus samengaan en je op eigen tempo kan genieten in een “artsy” en verfijnde kader zonder pretentie.


In Parijs toont ze haar smaak voor kunstposters – die van Daniel Buren of Niki de Saint Phalle – en stelt ze in Brussel litho’s van Sonia Delaunay of een cabane van Buren voor, het laatste is onderdeel van haar eigen privé collectie.

Nadine Flammarion werd verliefd op de Koninklijke Galerijen Saint-Hubert toen haar man Jean-Noel Flammarion een boekhandel daar had.

INTERIEURONTWERPERS, CAMILLE FLAMMARION EN FLEUR DELESALLE



Camille Flammarion, architect-ontwerper, haalde haar diploma bij de Ecole d’Architecture de Belleville in Paris en bracht 5 jaren door bij het architectenbureau Jacques Ferrier. Ze besloot om terug te keren naar school om een master in keramiek bij de Royal College of Art in Londen te studeren. “Een logische omweg”, legt ze uit, “die me leerde werken met polymorf en sensueel materialen en de nieuwste technologieën/technieken.”


Tegenwoordig werkt Camille Flammarion aan interieurprojecten, zoals het restaurant Caillebotte in Parijs, en heeft, met de Normandische workshops Fauvel, zijn lijn van modulair meubilair in keramiek gepubliceerd. Samen met haar vriendin Fleur Delesalle, besluiten ze het preject de l’hotel de Baleries in Brussel te starten. Ze reorganiseren en renoveren de ruimtes tot in het kleinste detail, teken een deel van het meubilair en wijs de decoratieve rode draad toe aan het keramiek. “Een op maat gemaakt en samenhangend project, gebouwd door vier handen die de architectuur van de plek willen toelichten. Een hotel waar u zich thuis en persoonlijk kunt voelen, waar het ontworpen meubilair praktisch, schaalbaar en functioneel moet zijn.”